SIROVA KOŽA

Sirovu kožu za štavljenje kupujemo od poljoprivrednih proizvođača, zadruga ili klanica u periodu od početka maja do kraja juna. Potom je klasiramo, solimo i skladištimo.

PRANJE I SKIDANJE MESINE

Sirova koža dolazi u preradu gde se skida masnoća mašinskim i hemijskim putem uz pomoć deterdženta i odmašćivača. Ovakva koža se pikluje (proces zakišeljavanja) i onda je spremna za štavu.

ŠTAVLJENJE

Kože se podvrgavaju hromnoj štavi, procesu koji osigurava dugotrajnost obe strane i vune i lica. Ovaj proces čuva kožu i omogućava da se naši finalni proizvodi peru sa minimalnim skupljanjem. Uštavljena koža odleži 7-10 dana, potom se suši, a potom lajtruje, struže, šiša, pegla, odnosno priprema za doštavu.

DOŠTAVA

Doštava je dodatak hroma uz prethodno pranje i odmašćivanje. Doštava daje koži bolju otpornost na temperature i bolje primanje boje prilikom farbanja. Doštava se španuje (suši), struže, šiša, pegla i brusi (šlajfuje) da bi kao gotova imala plišani izgled. Koža je sada spremna za farbanje.

FARBANJE

U odvojenim operacijama se farba posebno lice, posebno vuna, u zavisnosti od boje i do temperature od 65 stepeni, da bi boja bila postojana i da se ne bi otirala prilikom pranja. Dodaju se veštačke masnoće kako bi koža bila mekša.

DOVRŠAVANJE

Ofarbana i osušena koža se lajtruje, šiša, pegla i boksuje, krzno se premazuje sredstvima koja daju sjaj, sortira se, i tako je spremna za konfekcioniranje naših proizvoda.